AAA

Honden in de zorg

Het houden van huisdieren kan vele voordelen hebben. Het is bewezen dat honden zowel fysiek als mentaal een positieve invloed hebben op oudere personen. Een dier heeft een ontspannende werking en zorgt ervoor dat de persoon tot rust komt. Daarnaast motiveert het mensen om te bewegen.

In de thuiszorg is er een groot deel van de ouderen die door omstandigheden niet meer kunnen zorgen voor een hond. Er hangt een kostenplaatje aan vast en een dagelijkse wandeling met de viervoeter is vereist. 

OCMW Vilvoorde start met het project ‘honden in de zorg’. Dit houdt in dat de gezinshelpsters hun eigen hond kunnen meenemen naar klanten die dit wensen. Momenteel gaat Sandra, de gezinshelpster, al bij vijf ouderen langs. “Wanneer de klant met de hond bezig is maak ik eten, doe ik de was, de strijk of de boodschappen. Soms kan ik de klant motiveren om samen een wandeling te maken met de hond.” Michiels Leon (81) heeft zelf altijd een hondje als huisdier gehad. “Door omstandigheden kan ik zelf niet meer in staan voor de zorg ervan. Met dit project krijg ik toch nog de kans om een dag in de week gezelschap te krijgen van Pippa. Dit doet me deugd.”

Het project ‘Honden in de zorg’ is tevens in het leven geroepen om mensen uit hun sociaal isolement te halen. Smetcoren Lucienne (80) kijkt elke dinsdag erg uit naar een bezoekje van Pippa. “De aanwezigheid van haar maakt me enorm blij! Elke keer komt ze bij me liggen, het geeft me een ‘kick’. Een hondje geeft je vriendschap op een meer natuurlijke manier. Elke dinsdag komt Pippa 4 uren en dit maakt mijn week helemaal goed. Voor mij maakt Pippa het verschil!”

Hond Pippa en onze gezinshelpster Sandra wil graag eens langskomen om jou te ontmoeten! Voor meer informatie kan je contact opnemen met onze dienst gezinszorg (tel. 02/257.98.41)

hpnd
Klik om te vergroten


Alle nieuws